Allt färre mjölkbönder

Publicerad

LRF befarar att Sverige inte har någon livsmedelsproduktion efter år 2050 om den nuvarande utvecklingen fortsätter.

Gårdsdöden inom det svenska lantbruket fortsätter. I Dalarna och Gävleborg har ytterligare ett tiotal gårdar försvunnit i år och nu tvivlar många på om vi kommer att ha något jordbruk alls i framtiden

LRF har dyster prognos

Enligt bedömningar från Lantbrukarnas riksförbund, LRF,  kommer vi inte att ha kvar någon livsmedelsproduktion i Sverige efter år 2050, om den nuvarande utvecklingen fortsätter.

Dålig lönsamhet

Lönsamheten är för dålig och priserna pressas ytterligare av de stora matkedjornas egna varumärken. Efter nyår kommer till exempel ICA:s egen gräddfil och creme fraische att importeras.

Pressade priser

De pressade priserna gör att bönderna ger upp. År 2000 fanns det 437 mjölkbönder i Gävleborg – 2010 var det bara 189 kvar och nedgången fortsätter – bara i år har ett tiotal gårdar lagts ner. I Dalarna är bilden den samma – av 339 mjölkbönder år 2000 är det bara drygt 100 kvar idag.

Vill inte att barnen tar över

-Vi måste få upp lönsamheten annars är det ingen som kan eller vill ta över. Som det ser ut idag skulle jag inte rekommendera mina barn att ta över gården när jag lägger av, säger Christer Sandberg, som har 75 mjölkkor på sin går i Milsbo utanför Borlänge.

Bilden är likadan när det gäller grisproducenterna. I Dalarna finns fyra grisbönder kvar, ungefär lika många i Hälsingland och ingen i Gästrikland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer