Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar lagmannen vilka positiva effekter han ser av distanslösningen. Foto: SVT

Allt färre på plats i Falu tingsrätt under pandemin – kopplas upp via länk: ”Sparar både tid och pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Landets tingsrätter har på grund av pandemin ändrat sitt sätt att arbeta. Idag är det ovanligt att åklagare, vittnen eller häktade finns på plats i rättssalen under förhandlingen.

– Jag tror inte vi kommer att gå tillbaka till den gamla ordningen när pandemin har lagt sig, säger Lars-Erik Bergström, lagman i Falu tingsrätt.

Det var när pandemin slog till och gjorde det svårare att hålla en rättegång med fysiskt närvarande personer som domstolarna började tänka i nya banor. Tidigare har man varit mycket restriktiva med att låta personer vara med på telefon eller video.

– Att använda videolänk blev ett sätt att kunna genomföra rättegångarna. Och det är tillåtet, enligt lagen är det bara tingsrätten och nämndemännen som måste vara fysiskt närvarande i rättssalen. Alla andra kan vara med på länk, säger Lars-Erik Bergström.

Häktningsförhandlingar genomförs aldrig i Falu tingsrätts lokaler längre. Om en misstänkt till exempel sitter i arresten i Borlänge, transporteras han inte längre till Falun för förhandling, utan kan gå in i ett särskilt videorum på polishuset i Borlänge.

– Både polisen och Kriminalvården är mycket tacksamma eftersom de slipper många transporter. Det sparar både tid och pengar, säger Lars-Erik Bergström som tror att det nya arbetssättet kommit för att stanna.

– Jag har inte hört ett enda klagomål, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.