”Vi har ett bra och förebyggande arbete generellt”, säger Håkan Elfving, skolchef i Gagnefs kommun. Foto: Aleksandra Stålfors/SVT

Fler kommuner vill förebygga självmord: ”Psykisk ohälsa bland unga ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kommuner och regioner i landet arbetar med att förebygga självmord, visar en undersökning från Folkhälsomyndigheten.

– Det är oerhört viktigt, säger grundskolechefen i Gagnef där man redan jobbat aktivt i flera år.

I Dalarna har Gagnefs kommun sedan 2015 arbetat med en aktiv handlingsplan för suicidprevention. Håkan Elfving är grundskolechef i Gagnefs kommun, och säger att det handlar mycket om att ha ögonen på den ökande psykiska ohälsan hos ungdomar, men även på ensamheten bland äldre.

– Att bli sedd, bekräftad, få berätta och bli lyssnad till är det viktigaste. Vi har ett väl fungerande anhörigstöd och ger möjligheten till de som är ensamma att hitta träffpunkter i tillvaron och vi jobbar brett i skolan med främjande och förebyggande insatser, säger han.

Dubbelt så många kommuner arbetar

Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att andelen kommuner som arbetar med att förebygga suicid har ökat – från 23 till 50 procent mellan åren 2015 och 2019.

Samtidigt tycker organisationen Suicide Zero att fler kommuner borde ha en plan.

– Lokala handlingsplaner är ett viktigt verktyg för att minska antalet självmord, då forskningen tydligt visar att kunskap och insatser nära människors vardag är avgörande för att vända siffrorna, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.

I videon berättar Håkan Elfving om hur Gagnefs kommun arbetar med suicidprevention.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

På 1177.se finns råd om vad man kan göra när man inte mår bra. Där finns också telefonnummer och chattadresser om man behöver någon att prata eller chatta med:

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80, chatt: jourhavande-medmänniska.se

Jourhavande kompis: chatt:   jourhavandekomp.se.  (För barn och unga upp till 25 år)

Mind självmordslinjen:  Telefon: 901 01 – Chatt:  mind.se  – även för närstående

Här finns fler telefonnummer och chattadresser hos 1177

Källa : Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.