Särskilt ensamstående och barnfamiljer har det tufft ekonomiskt inför vintern. Foto: TT

Kommuner höjer försörjningsstöd – ”Tufft för de på marginalen”

Uppdaterad
Publicerad

I flera kommuner i Dalarna ser man att antal personer som hör av sig och är i behov av stöd och hjälp ökar. Framförallt är behovet av hjälp stort bland ensamstående och barnfamiljer.

– Fler vänder sig till kyrkan och föreningar för att få stöd. Fler samtal till Socialtjänsten, säger Tomas Ahlin på Borlänge kommun.

SVT Dalarna har varit i kontakt med socialtjänsten i länets fem största kommuner och flera beskriver att de ser ett ökat antal personer som är i behov av ekonomisk hjälp och rådgivning.

– Fler ringer som tidigare inte hört av sig. Det är tufft för de på marginalen, säger Tomas Ahlin, socialchef i Borlänge kommun.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Jonas Fors som är förvaltningschef på Ludvika kommun bekräftar bilden:

– Fler än vanligt ringer och vill ha ekonomiska råd.

Hjälporganisationer bekräftar bilden

Ria-stugan i Falun och Borlänge och Svenska kyrkan i Borlänge beskriver att de ser dubbelt så många som är i behov av hjälp nu inför julen, jämfört med tidigare år. Antalet personer som kommer på utdelning av matkassar har fördubblats, både på Ria-stugan och Svenska kyrkan.

– Vi märker en väldigt stor ökning. Även småbarnsföräldrar och yngre människor kommer till oss, säger Annika Väfors på Ria-stugan i Borlänge.

Höjer försörjningsstödet

I flera kommuner har även beslut tagits om att höja försörjningsstödet i december för att ge extra hjälp till de som behöver. Borlänge, Hedemora och Rättvik är tre kommuner i Dalarna som skjutit till extra pengar till behövande i december.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör politikern motivera satsningen i videoklippet – och få svaret på frågan om Borlängeborna kan vänta sig fler bonusar nästa år. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet