Aluminium ersätter koppar på tågrälsen

Uppdaterad
Publicerad

Kopparstölderna utmed landets tågräls har gjort att Trafikverket fått tänka nytt.

Kopparstölderna kostar Trafikverket runt 7 miljoner kronor per år eller omräknat 45.000 förseningsminuter, det blir många timmars förseningar. Så sent som i förra veckan hittade polisen 200 kg koppar i en stoppad bil nära Hofors, vilket skulle motsvara ett värde på cirka 8.000 kronor.

Därför byter nu Trafikverket ut koppar mot aluminium som är betydligt billigare och inte lika stöldbegärligt.

– Priset på koppar har varit mycket lägre tidigare, men under de senaste åren har det skenat iväg och blivit mycket dyrare. Därför finns det mycket pengar i detta nu, säger Sten Vickberg på Trafikverket.

Det handlar om säkerhet. Koppartråden används som jordning mellan tågrälsen och el-stolparna som står längs med spåren, om det blir ett elavbrott eller om blixten slår ner så är kopparen viktig.

-Det är just jordkabeln i sig som är viktig. Aluminium leder också men inte lika bra som koppar. Det går åt mer aluminium, men vi tycker det är ekonomisk försvarbart att ersätta koppar med aluminium när kopparn blir stulen, säger Sten Vickberg på Trafikverket

Successivt kommer nu Trafikverket att byta ut kopparn mot aluminium. Att byta allt på en gång skulle bli för dyrt.

-Det är inte ekonomiskt försvarbart att byta ut all koppar mot aluminium, det gör vi bara när kopparen blir stulen. Aluminium är inte lika stöldbegärligt, säger Sten Vickberg på Trafikverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.