Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Älvdalen tog studenten först i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Först ut i Dalarna att ta studenten var eleverna på Älvdalens utbildningscentrum.

Under onsdagen tog hundra elever studenten ifrån Älvdalens utbildningscentrum. Vid 10-tiden sjöng studenterna nationalsången och hade mösspåtagning vid skolan och sedan var det dags att tåga ner till Älvdalens kyrka. De har bland annat studerat till äventyrsguide, skogsmaskinsförare och svetsare. I kyrkan där avslutningsceremonin hölls blev det så fullt att en del anhöriga fick vänta utanför.

– Vi har precis satt oss här säger. Vi får väl sitta någon timme eller två innan de kommer ut, säger Jonny Carlander som väntar på Emma Sandgren från äventyrsguidelinjen.

Dalarna – Studenten 2015

Tillslut var väntan över och stundenterna kunde springa ut.

– Jag ska åka flak och umgås med vännerna, säger Emma Sandgren när hon sprungit ut. Först flyttar jag hem och så jobbar jag lite så får vi se sedan vad som händer, säger Emma Sandgren.

Det rådde en glädjeyra bland de utsprungna studenterna.

– Jag jublade när vi kom ut ur kyrkan, det känns obeskrivligt. Man får sluta skolan och komma in i vuxenlivet och skaffa jobb och ta ansvar, säger Kajsa Begström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Studenten 2015

Mer i ämnet