Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jordelivet – ett år med Amanda Bergman/SVT

Amanda Bergman om livet som rockbonde i Dalarna: ”Inget händer om man inte är en idiot ibland”

Uppdaterad
Publicerad

I den nya dokumentären ”Jordelivet – ett år med Amanda Bergman” på SVT Play får vi följa hennes liv som rockbonde, på gården i Dalarna och ute på turné.

När Amanda Bergman inte frontar bandet Amason driver hon ett lantbruk tillsammans med sin partner Petter Winnberg i Näckenbäck i sydsöstra Dalarna.

– Största anledningen till att vi skaffade en gård är väl att då gör det inget om det blir skit med musiken. Det känns som ett bra upplägg att kunna skydda sig själv genom att ha flera identiteter, säger Amanda Bergman i dokumentären på SVT Play.

Möter flera motgångar

I nära scener i studion och i fårhagen följer vi kampen för att driva ett hållbart jordbruk parallellt med småbarnsliv och musikkarriär.

– Galenskapen är ju det som är roligt att ha i livet. Ingenting händer om man inte är en idiot ibland, säger Amanda Bergman.

Under året möter hon och familjen flera motgångar: Amandas pappa blir sjuk samtidigt som djuren får värmeslag, fåren rymmer och hönsen äter upp sina ägg.

Kanske måste Amanda och Petter tänka om. Ska de sälja gården så att de fullt ut kan satsa på musiken? Se dokumentären från 2023 av Joanna Karlberg och Tove Palén här.

I klippet berättar Amanda Bergman om livet som musiker och föräldraskapet på gården i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.