Första larmet för Dalarnas ambulanshelikopter

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Dalarnas omstridda ambulanshelikopter gjorde under måndagen sitt första uppdrag. Premiärutryckningen gick till Rättvik för att hämta en sjuk patient som flögs till Mora Lasarett för vård.

Utbildningen av besättningen har pågått i över ett år och helikoptern har kostat över 60 miljoner kronor i inköp.

Det har vållat mycket debatt att helikoptern köpts in samtidigt som landstinget lagt sparpaket på 300 miljoner kronor.

Dessutom har landstinget köpt in sig som delägare för ytterligare cirka 15 miljoner kronor i en reservhelikopter.

Egen regi

Dalarna är tillsammans med Värmland ett av Sveriges första landsting att sköta ambulanshelikopter i egen regi.

I de andra landstingen som har ambulanshelikopter köps själva flygtjänsten in från ett helikopterflygbolag. Genom att flyga i egen regi blir det billigare, säger landstingsledningen.

Även Västra Götalandsregionen och Uppsala läns landsting har nu anslutit sig till det kommunalförbund som sköter ambulanshelikopterverksamheten.

Prio 1-larm

Helikoptern ska i första hand användas på så kallade prio 1-larm, det kan till exempel handla om trafikolyckor, skoterolyckor i fjällen och hjärtfel. Helikoptern flyger med en medelhastighet av 230 km/tim och från sin bas i Mora når den alla delar av Dalarna inom 35 minuter. Det finns plats för en patient ombord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.