Ambulanshelikoptern dröjer

Uppdaterad
Publicerad

”Jag vet ingen läkare som har skrivit på”

Från början skulle den vara i drift sommaren 2015. Det datumet blev flyttat till årsskiftet. Nu har också det datumet flyttats till tidigast i februari. Samtidigt har inga anställningsavtal gjort färdiga för de läkare som ska arbeta på helikoptern.

– Vi sitter i förhandling, så jag hoppas att vi ska vara i hamn med avtalet i slutet av nästa vecka, säger divisionschef vid Falu lasarett Tomas Riman.

– Intresset från läkarna är stort, men att ingen av läkarna skrivit på något avtal än.

Överläkare vid Falu lasarett Fredrik Broman är kritisk, han menar att de villkor som presenterats för läkarna är alldeles för dåliga. Att man enligt avtalet bara tjänar en tredjedel av den timlön som man har idag.

– Jag vet ingen läkare som skrivit på. Om man nu tänkt sig att ha helikoptern i luften vid årsskiftet så tycker jag att man är alldeles för sent ute med all anställning, säger Broman.

Men nu flyttas alltså datumet fram något.

– Först ska vi utbilda, sen ska vi få igång driften. Går allt enligt plan är verksamheten i gång i februari, säger Tomas Riman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.