Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här får privata narkotikasökshundar göra – se mer i videon Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Anders hundar i Dala-Järna söker narkotika i förebyggande syfte – ”Bransch som kommer att öka”

Uppdaterad
Publicerad

Hundarna Tuffe och Stök har uppdrag flera gånger i veckan där de söker efter narkotika i förebyggande syfte.

– Jag ser det som att vi gör en samhällsinsats, säger ägaren Anders Danielsson som jobbar med narkotikasök och driver en yrkesskola för sökhundar i Dala-Järna.

– Det skickar ett starkt signalvärde, om folk lär sig att platser kollas regelbundet så gömmer de inte knark där, säger Anders Danielsson.

 Anders och hans hundar arbetar bland annat på skolor och i bostadsområden. Hundarna kan söka efter flera olika narkotiska preparat.

Privatpersoner som har narkotikasökshundar får endast arbeta förebyggande. Skulle det finnas misstanke om brott är det ett polisärende.

– Men polisen har inte samma tid att arbeta förebyggande som vi så jag tror att den här branschen kommer att öka.

Vill bli fler – startar utbildning

Under hösten startar Anders en ny utbildning för privatsökshundar dit personer från hela Sverige har sökt. Han hoppas att det framöver ska kunna byggas upp ett nätverk av specialsökshundar i Dalarna.

– En hund kan arbeta skarpt i ungefär 30-40 minuter innan de blir för trötta. Så det behövs flera hundar för att till exempel kunna söka av ett större bostadsområde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Tuffe söker efter olika narkotika under träning i klippet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.