Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du har rätt till information” – här är anhörigstödjaren Katrin Lindholms råd till demenssjukas anhöriga. Foto: SVT

Anhörigstödjaren i Avesta: ”De unga är en helt bortglömd grupp”

Uppdaterad
Publicerad

För 14 år sedan ändrades formuleringen kring anhörigstöd i socialtjänstlagen, från att stöd till anhöriga bör ges – till att stöd ska ges. Men det finns brister:

– Samhället pratar om de äldre och demenssjuka, men de unga anhöriga är en helt bortglömd grupp, säger Katrin Lindholm, anhörigkonsulent i Avesta kommun.

Redan 2010 såg Katrin och hennes kollegor behovet av stöd och hjälp bland unga med föräldrar som har en demenssjukdom. Avesta kommun anordnade, som första kommun i landet, läger för unga anhöriga.

”Viktigt att nå de unga”

Ett koncept som nu finns på flera håll i landet och även utomlands. Totalt 18 läger har hållits genom åren med 400 deltagare.

– Det är viktigt att nå de unga för att förebygga ohälsa och lyfta skulden och skammen kring demens. Vi måste börja prata om det här på alla nivåer, säger Katrin Lindholm.

Hör anhörigstödjaren Katrins råd till anhöriga i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.