Anställd föll från stege – företag krävs på stort belopp

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall på 2,5 meter rakt ner på ett betonggolv orsakade betydande skador för en anställd på ett företag i Falu kommun. Nu krävs bolaget på 300 000 kronor i böter efter händelsen.

Det var i december 2015 som en anställd stod på en stege vid ett transportband för att åtgärda ett driftstopp på bandet.

En plastback, som matades fram mot den anställde, ledde till att hen tappade balansen och föll. Åklagaren rubricerar händelsen som arbetsmiljöbrott.

Fick heltidssjukskrivas

Den anställde ska efter fallet, förutom att ha fått ont i huvudet och ena axeln, ha fått en kotkompression i ryggen som gjorde att den anställde fick heltidssjukskrivas i tre månader, följt av en deltidssjukskrivning på ytterligare tre månader.

Skadorna är inte att bedöma som ringa, enligt strafföreläggandet.

Krävs på stort belopp

Åklagaren som utfärdat strafföreläggandet menar att de ansvariga inte gjort tillräckligt för att förebygga olycksfall på arbetsplatsen. Nu krävs bolaget på 300 000 kronor i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.