Framtidens lantbruk vilar på de unga, säger ANita Boman Daniels, LRF. Foto: SVT

LRF ser ljust på framtiden – ”De unga betyder allt”

Uppdaterad
Publicerad

Allt eftersom äldre lantbrukare lägger av kommer antalet lantbrukare att minska i Sverige. Men trots det ser LRF Dalarnas ordförande Anita Boman Daniels positivt på framtiden.

– De unga betyder allt. Medelåldern bland lantbrukare är väldigt hög så det är ju en förutsättning om vi ska ha något lantbruk alls att de unga vill satsa, säger Anita Boman Daniels.

Trots torkan som drabbade många lantbrukare hårt förra året finns det också en växande optimism i branschen.

– Det känns lite positivare nu. I en undersökning som gjordes efter förra årets torka svarade 69 procent att de hade framtidstro och skulle rekommendera att satsa på yrket till någon annan. Så det visar ju att man tror på framtiden.

Enligt Anita Boman Daniels har EU också deklarerat att man vill stödja unga som satsar inom lantbruk. Men samtidigt som fler och fler kan tänka sig ett yrkesliv inom lantbruket kommer antalet bönder att minska. Utvecklingen tyder på att när jordbrukare lägger av, köps deras mark ofta upp av andra lantbrukare som vill expandera.

– De som lägger ner nu är de äldre som inte har någon som vill ta över. Då kan den marken inlemmas i någon annan gård så lantbrukarna kommer inte öka i antal i framtiden utan de kommer att minska, Anita Boman Daniels.

Starta klippet ovan för att höra vad framtidens lantbrukare måste kunna!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.