Äppelbomördaren i tingsrätten igen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls förhandlingarna på Örebro Tingsrätt om livstidsstraffet för mordet på Marie Samuelsson i Äppelbo 2003 ska omvandlas till ett tidsbestämt straff.

Den dömde mördaren, Maries sambo, har begärt det – men Rättmedicinalverket har gått emot, eftersom man anser att risken för återfall fortfarande är hög.

Försvaret å sin sida hävdar att risken är låg och hänvisar bland annat till att sambon har haft ett 60-tal permissioner och att alla har skötts på ett bra sätt.

Mordet på Marie Samuelsson

Sambon försökte redan för ett år sedan få livstidsstraffet omvandlat till ett tidsbestämt straff, men då avslog tingsrätten hans begäran.

Under hela rättsprocessen efter mordet 2003 nekade mannen till att ha mördat Marie Samuelsson, trots övertygande teknisk bevisning. Efter att han dömts till livstids fängelse i Svea Hovrätt erkände plötsligt mannen att han hade dödat Marie. Han gjorde det i en förhoppning att få en ny prövning i Högsta Domstolen, med ett tidsbestämt straff. HD sa dock nej till begäran och sambon valde då att ta tillbaka sitt erkännande.

Även under dagens förhandlingar fortsatte mannen att neka till att han skulle vara skyldig till mordet i Äppelbo 2003.

Förhandlingarna i Örebro tingsrätt var över på bara en timme och sambon begärde att få slussas ut i samhället under en period på tre och ett halvt år. Rättens beslut kommer den 7 april.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Marie Samuelsson

Mer i ämnet