Äppelbomördaren vill slippa livstidsstraffet

Uppdaterad
Publicerad

Den man som 2003 mördade och grävde ner sin sambo – tvåbarnsmamman Marie Samuelsson i Äppelbo i Västerdalarna – vill nu få sitt livstidsstraff tidsbegränsat.

Mannen, som idag är 48 år, har ansökt till Örebro tingsrätt om att få sitt straff tidsbegränsat, uppger Aftonbladet.

Först dömde Mora Tingsrätt mannen för mord, mot sitt nekande. Det stod enligt rätten klart att han hade tagit sambons liv genom att strypa henne med elkablar och därefter gräva ner kroppen bakom bostadshuset. Domen överklagades och i Svea Hovrätt krävde mannens advokat Per Borgblad att hans klient skulle försättas på fri fot:

–Därför att han är oskyldig, sa Per Borgblad då.

Hovrätten fastställde dock tingsrättens livstidsdom. Tre veckor efter den domen erkände sambon att han tagit livet av sin sambo Marie Samuelsson, ett erkännande som följdes av ett överklagande till Högsta Domstolen för att få straffet mildrat. HD meddelade dock att de inte skulle ta upp fallet till ny prövning och därför vann livstidsdomen laga kraft.

Nu – tio år efter mordet – hoppas sambon på att få livstidsstraffet omvandlat till ett tidsbegränsat straff.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.