Foto: SVT

Årets lyft för flygklubben utan flygfält

Uppdaterad
Publicerad

Rättviks flygklubb är unik i landet – det är den enda klubben som inte har något eget flygfält. Utom en gång om året!

I helgen hade klubben traditionsenligt plogat upp en bana på Siljans is och i det fina vädret var det förstås många flygplan som kom på besök.

Det var inte bara ett sportflygplan som kom susande till Rättvik utan totalt drygt ett 80-tal under de två dagarna. Det är förstås lite av en sensation när landets enda flygklubb som varken har flygfält eller flygplan står som värd för ett is fly-in. Gästerna i år kom inte bara från Sverige utan även från grannländerna. Vi träffar Rättviksklubbens ordförande när han suktande provsitter cockpit i ett av de många besökande planen.

— En gång per år har vi landningsbana i Rättvik, och det är här på isen! säger Sune Westhed, ordförande i Rättviks flygklubb. Och det har blivit mycket populärt, vi har hållit på i 32 år. Och med stabilt väder som i år är det mycket roligt.

Men vad tycker du om att ni inte har något eget riktigt flygfält?

—Ja, det är ju tråkigt. Vi har ju kämpat för det i över 60 år nu, så jag tycker det är dags snart. Kommunen är egentligen positiv men det gäller att hitta en lämplig plats, säger Westhed. Vi har fortfarande förhoppningen att det ska kunna bli av – en vacker dag!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer