Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Träffa skådespelaren Loke Renström, 10 år, och hör regissören Maria Blom berätta mer om vad årets radiokalender handlar om i klippet ovan. Foto: Amanda Alvarsson /SVT

Årets radiokalender spelas in i Falun: ”Man kommer få en speciell relation till insekter”

Publicerad

Regissören Maria Blom befinner sig på Ernst Rolfgården i Falun för att spela in delar av årets radiojulkalender, med lokala förmågor och skådespelare.  

Årets radiojulkalender utspelar sig i insekternas värld. Den handlar om hoppstjärten Spero som råkar följa med en julgran in i ett människohem.

Vanligtvis spelas Sveriges radios julkalender in i radiohuset i Stockholm. Men nu har delar av produktionen flyttats till Falun där bland annat familjens scener spelas in på Ernst Rolfgården.

– Vi har även spelat in lite olika röster på radion här i Falun. Jag vill ha olika dialekter och olika sätt att prata, det är alltid roligt att röra sig utanför stockholmsområdet, säger Maria Blom.

34 lokala medverkande

På plats har 34 lokala förmågor under fem dagar spelat in 108 scener.

Vad kan man förvänta sig av årets julkalender?

– Jag kan säga att efter att man har lyssnat på den här kalendern så får man en speciell relation till insekter. Jag träffade på en silverfisk i ett badrum häromdagen. Och då var det inte så att jag ville slå den utan då började jag istället prata med den när jag satt där på toaletten. Hej, vad heter du? Och så kommer det bli, berättar Maria Blom.

Huvudkaraktären, Spero, är en hoppstjärt som bor med sina 408 syskon i en gran. Foto: Andrea Femerstrand /Sveriges radio

Julkalenderns första avsnitt sänds 1 december 2021 i Barnradion.

Träffa skådespelaren Loke Renström, 10 år, och hör regissören Maria Blom berätta mer om vad årets radiokalender handlar om i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer