Årlig höjning av bensinskatten

Uppdaterad
Publicerad

Bensinskatten skulle inte höjas var ett av S vallöften, men när regeringen nu presenterat budgeten är löftet glömt – det blir en höjning vid årsskiftet och sedan automatiskt varje år från 2017.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström var den minister som besökte Dalarna och berättade idag om den röd-gröna budgeten för nästa år i Falun och Avesta.  

Han berättade om regeringens satsningar men fick också försvara de automatiska bensinskattehöjningarna om cirka 4 procent som regeringen tänker införa från och med 2017.

– Med tanke på nya världsmarknadspriser och lägre priser på olja får vi utrymme att höja skatten och få in mer pengar till skola och omsorg, säger Gabriel Wikström (S) till SVT Dalarna. Han tycker förändringen är bra då den leder till att det blir fler bränslesnåla bilar i landet.

– Det är bra för privatekonomin och klimatet i stort, säger han.

Redan 2017 kan Sverige ha världens högsta dieselskatt och 2019 kan vi passera Holland med världens högsta bensinskatt, om inte också dessa länder höjer sina skattesatser. Enligt skattebetalarnas förening innebär skattehöjningarna att nära en miljon hushåll under de kommande tre åren en total skattehöjning på bensin med över 5.500 kronor. 

Många människor som bor i glesbygden är besvikna på att Socialdemokraterna svikit sina vallöften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.