Foto: SVT

Arctic paper stoppar handel till Ryssland och Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Nu väljer flera företag som att stoppa handeln med Ryssland. Ett av företagen som väljer att stoppa sin försäljning till landet är pappersbruket Arctic Paper i Grycksbo.

Tidigare känt är att svenska företag, däribland Scania, stoppat leveranser till bland annat Ryssland.

Nu meddelar även pappersbruket i Grycksbo, Arctic Paper, att man stoppat försäljning av papper till Ryssland och även till Belarus.

Dalarna och kriget i Ukraina

”Vi tog beslut att stoppa leveranser/försäljning av papper till Ryssland och Belarus förra veckan. Vi följer nu noggrant händelseutvecklingen och är självklart beredda på att det kommer att påverka oss, bland annat med högre kostnader för energi och råvaror”, skriver Kaj Hansson på Arctic Paper i mejl till SVT Nyheter Dalarna.

Lyko köper inte in ryska produkter

SVT Nyheter Dalarna har varit i kontakt med fler större dalaföretag om hur de ser på läget och sin handel med Ryssland i nuläget.

Vansbroföretaget Lyko, som är en av Sveriges största onlinedistributörer av skönhetsprodukter, har till exempel valt att inte köpa in flera rysstillverkade produkter i nuläget.

”Vi har beslutat att inte köpa något ifrån Ryssland tillsvidare”, skriver Tom Thörnblom, kommunikations- och hållbarhetschef, vid Lyko.

Stora Enso stoppar affärer med Ryssland

På onsdagen kom beskedet att skogsindustrikoncernen Stora Enso tills vidare stoppar all produktion och försäljning i Ryssland på grund av den pågående invasionen i Ukraina. Men i nuläget påverkas inte industrin i Fors i Avesta, enligt Anna-Carin Sundström som är kommunikationschef.

– Det kan bli nya direktiv, men just nu påverkas vi inte mer än att vi blir påverkade av att det som händer är djupt tragiskt.

Anledningen till att industrin i Fors inte påverkas i nuläget är enligt Sundström att man inte hämtar material från Ryssland.

– Den ved vi hämtar hämtas från närområdet kring Fors. Vi har skogsverk i Ryssland, men de använder inte vi oss av, säger hon.

Men hon uppger också att det kan ändras med kort varsel.

– Vad som kan ske är att vi måste justera den interna logistiken. Och där har vi inte fått info än. Jag kan tänka mig att om man kapar någonstans så kommer vi säkert att bli vi säkert påverkade på något sätt så småningom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet