Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetschefen berättar om explosionen: ”Bilar skadades, men inte människor” – Se hålet på förskolegården Foto: SVT

Asfalten sprängdes bland lekande förskolebarn i Falun – ”Tur att ingen kom till skada”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under utevistelsen började marken röra sig på en förskola i Falun. Asfalten sprack och en krater bildades. En avdelning med barn fick snabbt lämna området men ingen skadades.

Med ett mullrande ljud kastades plötsligt sten, grus och asfalt upp i luften. En avdelning med förskolebarn på förskolan Surbrunnshagen befann sig då ute på gården. Något som Falu-Kuriren var först med att rapportera om.

– Det var tur att ingen kom till skada, säger Anette Blomqvist, verksamhetschef på förskolan.

I videon: Verksamhetschefen berättar om explosionen: ”Bilar skadades, men inte människor” – Se hålet på förskolegården.

NCC: En ovanlig händelse

Ungefär 30 meter från förskolan pågick borrningsarbeten vid uppförandet av ett nytt bostadskvarter. Enligt platschefen är det en ovanlig händelse som har inträffat.

– Det blev ett plötsligt tryckslag och det verkar som att vår luft i hålet letat sig upp i ett befintligt hål vid förskolan, berättar Johan Gustafsson, platschef NCC och fortsätter:

– Vi är naturligtvis superlättade att ingen person blev fysisk skadad.

Vad gick snett?

– Energibrunnar av det här slaget måste anmälas till SGU, Sveriges geologiska undersökning, som är en statlig myndighet. I det här fallet på förskolan verkar det inte vara gjort. Det är vad vi vet i dagsläget, säger Gustafsson.

Området är nu avspärrat och en fortsatt utredning pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.