Vad gick fel i beslutsprocessen kring asfaltsbanan? – se politikernas svar i klippet! Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Asfaltsbanan på Lugnet ska anpassas till kulturmiljön – ”Fokus har varit lite för mycket på idrott”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under byggnation har det beslutats att rött grus och asfalt ska användas på asfaltsbanan på Lugnet i Falun. Dessutom ska delar av banan sänkas med en decimeter och eventuellt ska delar av banan bli smalare.

Ändringarna görs efter att Miljöpartiet varit kritiska till begränsat medborgarinflytande över bygget, som delvis sker i ett naturreservat.

– Man måste man vara medveten om att här är en fritids- och rekreationsmiljö men också en kulturmiljö, och det är väl bara att konstatera att fokus har varit lite för mycket på idrott, säger Joakim Storck (C).

Förutom röd asfalt så kommer de belysningsstolpar som ska användas att ”anpassas till kulturmiljön genom ändamålsenlig färgsättning”, enligt ett beslut i kultur- och fritidsnämnden.

Ärendet kommer att tas upp av Riksantikvarieämbetet som är ansvarigt för världsarven i Sverige. De ska titta på frågan för att se om världsarvets värden är hotade.

Vad gick fel i beslutsprocessen kring asfaltsbanan? – se politikernas svar i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.