Foto: TT

Assistent stängs av efter allvarliga misstankar

Uppdaterad
Publicerad

En personlig assistent i Borlänge kommun har stängts av i väntan på utredning, enligt en lex Sarah-anmälan från kommunen.

Det har framkommit misstankar om allvarliga händelser av både fysisk och psykisk karaktär som kan ha skadat brukaren i fråga. Det finns vittnen som både hört och skådat händelser som verksamheten ser mycket allvarligt på, enligt beskrivningen av missförhållandet.

Då händelsen kom till verksamhetschefens kännedom den 4 juli, har en i arbetsgruppen omedelbart stängts av från sitt arbete och utredning inletts omedelbart.

”Ser väldigt allvarligt på detta”

– Vi ser väldigt allvarligt på den här händelsen, det ska bland annat ha handlat om olämplig ordväxling till exempel. Mer än så vill jag inte säga just nu. Jag har tre månader på mig att utreda det här och tills dess den är färdig vill jag inte uttala mig ytterligare, säger Monica Liljesköld, som är ansvarig för assistansverksamheten.

Som ett led i anmälan från kommunen ska IVO, Inspektionen för vår och omsorg, nu utreda händelsen. Utredningen får sedan påvisa vilka ytterligare åtgärder som behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer