Asylboende i Delsbo en vinstaffär

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av privata asylboenden i landet visar att ägarna till Svanbackens flyktingförläggning i Delsbo är de som tar ut störst vinst.

Svanbackens strandhotell har avtal med Migrationsverket om 264 platser för asylsökande. Här får de bo i väntan på beslut från migrationsverket. Bolaget Hewal Fastigheter AB som äger Svanbacken var 2013 det mest lönsamma företaget i hela landet med avtal med migrationsverket.

De gjorde en vinst på 56 procent på de 35 miljoner kronor de tjänade på flyktingförläggningen, också Nordsjögården AB i Järvsö fakturerade för tio miljoner. 

En representant för Hewal fastgihter vill inte vara med på intervju men menar att lönsamheten hänger ihop med kontinuiteten. Till skillnad från ett hotell är ett asylboende alltid fullbokat, alla dagar.

Det finns nio stycken tillfälliga boenden i Gävleborg. De kallas så för att Migrationsverket egentligen vill hyra hyresrätter. Men på grund av antalet flyktingar från främst Syrien men nu också Irak har ökat kraftigt så hyr Migrationsverket alla platser de kommer över då bristen på lägenheter är för stor. I Gävleborg finns det cirka 1600 platser på boenden och 2800 personer som i början av månaden väntade på asylbeslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar asylboendets vinnare

Mer i ämnet