Åtal efter sexuellt ofredande på Aquanova

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas en tonårspojke för sexuellt ofredande på Aquanova. Enligt åtalet ska han ha tafsat på en ung kvinna på Aquanova i Borlänge i november.

Sexbrotten på Aquanova: Detta har hänt

Tonårspojken nekar till anklagelserna. Bevisningen i fallet består av ett vittnesmål som styrker vad som hänt.

Dalarna – Överfallen på Aquanova

– Det har bedömts som tillräcklig bevisning för att åtala, säger åklagare Christina Hildebrand.  

Personalen på Aquanova sade i januari att det ska ha skett minst tio misstänkta övergrepp under ett års tid. Polisen tog vidare sex fall till utredning, vilket alltså nu resulterat i ett åtal.

Är fler åtal att vänta?

– Det är inget som jag vet något om, säger Christina Hildebrand.

Det var i november 2014 som polisen först fick vetskap om det första av många fall av sexuellt ofredande på Aquanova. Den anmälan lades senare ner men följdes av fler. 

I samband med händelserna infördes nya regler för badande. Många reagerade starkt på de misstänkta övergreppen, bland annat Zahra Hasseli, ensamkommande från Afghanistan, som SVT träffade på Lugnetgymnasiet i Falun.

I samband med ökningen av ofredanden anordnades en chatt där frågor kunde ställas till Jan-Olof Lundberg, integrationssamordnare i Borlänge kommun, och Josefin Bergström, expert på genusfrågor kopplade till kulturella skillnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Överfallen på Aquanova

Mer i ämnet