Åtalad för drograttfylleri frias efter förklaring att hon druckit urin vid sex

Uppdaterad
Publicerad

En medelålders kvinna från södra Dalarna frikänns från misstanke om drograttfylleri. Hennes förklaring att hon under sex druckit urin med narkotikaspår i bedöms inte vara motbevisad, enligt tingsrätten.

Kvinnan stod åtalad för två fall av ringa narkotikabrott och rattfylleri, så kallat drograttfylleri. Hon har befunnits ha amfetamin i kroppen vid tillfällena. Kvinnan har medgett att hon kört bil vid tillfällena då hon stoppats av polisen, men förnekat brott.

Till sitt försvar angav hon att hon inte använder narkotika, men brukat läkemedel. Dessa innehåller inte amfetamin.

Flertalet gånger druckit urin

Hon har dock en partner som missbrukar amfetamin, och hon har berättat att de har ett okonventionellt sexliv.

Hon förklarade att hon flertalet gånger druckit partnerns urin, vilket kan förklara analysresultatet. Detta ska ha hänt kvällen innan hon blev stoppad en av gångerna.

Falu tingsrätt bedömer att det krävs ett bevisat uppsåt för att döma för brott, och att åklagaren inte kunnat motbevisa kvinnans förklaring.

Inte helt osannolik förklaring

Även om tingsrätten inte finner förklaringen vara helt övertygande, så är den inte heller helt osannolik. Därför frias kvinnan helt från åtalspunkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.