Åtta lodjur får skjutas under mars månad i Dalarna. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Fem lodjur fällda – jakten avlyst i norra Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Den första mars startade årets licensjakt på lodjur i Dalarna. Och redan den första dagen fälldes två djur, av de sammanlagt åtta stycken. Jakten är nu avlyst i det norra jaktområdet. I söder har tre lodjur fällts och tre återstår.

– Vi har licensjakt på lodjur i Dalarna för att minska populationen och på så sätt minska risken att tamdjur skadas, säger Erik Matsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

Jakten varar som längst till och med den 31 mars och avslutas tidigare om de åtta lodjuren fällts innan jakttidens slut. Jakten är uppdelad på två områden: Ett söder om Vansbro, Borlänge, Falun som sträcker sig ned till länsgränsen och ett norr om Falun-Borlänge som sträcker sig upp till Rättvik, Mora samt ett område runt Älvdalen.

Redan vid lunchtid den 1 mars kunde jakten avlysas i det norra området. I söder återstår tre lodjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lodjur i Dalarna

Mer i ämnet