Avesta Art – utställning med atmosfär

Publicerad

Nu på lördag invigs årets upplaga av den internationella konstutställningen Avesta Art, och i år firar utställningen 20-årsjubileum.

Det är i den gamla järnbrukshyttan från 1870-talet som internationella konstnärer har ställt ut i 20 år. De gamla rostugnarna bildar en speciell atmosfär för verken och i år är det 15 konstnärer från fyra länder som är med. 

Det är ovanligt många olika stilar bland årets konstverk. Här finns till exempel välkände Jan Stenmark, som skapar sina träffsäkra collage med vardagsbetraktelser och mycket humor och så den uppmärksammade Claire Morgan från Irland. Hennes verk behandlar människans relation till djur och natur.

Danska Anna Anders deltog i Avesta Art 2000 med videoverket Showers – duschar. Det uppskattades av många och därför återkommer det i år.

Viktor Marx är konstnär och arkitekt med kopplingar till street-art. Här visar han ett träd av bräder, ett verk som ställer frågor om miljön och hur vår värld kommer att se ut i framtiden.

Ett liknande tema visar den finska konstgruppen IC-98 med videoverket Abendland.

Avesta Art pågår till och med söndagen den 13 september.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer