Avesta kommun har högst andel fattiga invånare

Uppdaterad
Publicerad

Avesta är den kommun i länet där andelen människor med låg inkomst ökat mest mellan 2011 och 2017.

Det visar en unik kartläggning som SVT gjort med underlag från SCB.

I graferna kan du själv titta på hur utvecklingen ser ut i din kommun.

SVT har tagit fram statistik från SCB, där man specifikt undersökt kommuners ekonomiska löneklyftor.

I materialet framgår att vissa kommuner i Dalarna sticker ut, när det gäller andelen av befolkningen som har en låg inkomst, i jämförelse med andra kommuner.

Det är i Avesta, Hedemora och Ludvika kommun som andelen personer med låg inkomst ökat mest i mellan åren 2011 och 2017.

Kommunchefen: ”Inte ett dugg förvånad”

Avesta har gått från 14,4 procent fattiga till 20 procent under åren 2011 och 2017. Det är den största ökningen bland samtliga dalakommuner.

– När jag fick se de här siffrorna så måste jag säga att inte är ett dugg förvånad, säger tillförordnade kommunchefen Anders Åkerström. 

Åkerström menar att det finns flera orsaker till varför det ser ut som det gör.

– Till exempel så har vi tagit emot många flyktingar under 2013 till 2017. Vi har en hög arbetslöshet i Avesta om man jämför med många andra kommuner i den här regionen. Och en ganska låg utbildningsnivå, generellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.