– Avgå Riazat!

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter storma i falupolitiken. Daniel Riazat (V) ska ha uppmanats att lämna sin post som ordförande i skolnämnden efter ett möte i måndags och riskerar nu att bli utfryst om han stannar på sin post.

– Jonny Gahnshag (S) och Rickard Holmqvist (Mp) berättade för mig att de hade haft ett möte med alliansen och kommit överrens om att det är obekvämt att Vänsterpartiet tycker annorlunda och att jag därför måste lämna min ordförandeposition, säger Daniel Riazat.

– Det handlar varken om hot eller utfrysning, säger kommunstyrelsens ordförande Jonny Gahnshag (S).  

– Ibland måste man ta ett ganska allvarligt snack när man ser att saker inte fungerar. Vi har haft en ganska tuff resa i skolnämnden och i frågan om gymnasieskolans organisation blev Daniel inte överrens med resten av nämnden och gick dessutom emot sin förvaltningschef. Det har skapat ett svårt läge, säger Gahnshag.

Upprinnelsen till konflikten berättade vi om redan i slutet på november. Det handlar bland annat om oenigheter kring flytten av Haraldsbogymnasiet i Falun.

Den Vänsterpartistiska nämndordföranden Daniel Riazat var emot en flytt från Haraldsbo – samtliga andra partier röstade FÖR flytten.

Det var det första beviset för att det rödgröna samarbetet spruckit.

Det andra kom när kommunfullmäktige skulle besluta om budgeten för 2013. Vänsterpartiet vägrade att ställa sig bakom den rödgröna budgeten med satsningar på skid-VM och resecentrum – istället kom de med ett alldeles eget budgetförslag och det orsakade haveriet mellan partierna.

Nu riskerar alltså Daniel Riazat att bli utfryst av både de rödgröna och alliansen om han stannar kvar på sin post. Men Vänsterpolitikern står på sig.

– Ungefär samma grej hände när samarbetet tog slut. Då sa de att antingen tycker ni som oss eller så får ni inte vara med. Och då är inte jag med i alla fall, om jag hela tiden måste tycka som dem, säger han.

Enligt Jonny Gahnshag ligger bollen nu hos Daniel Riazat.

Kan han sitta kvar som du ser det?

– Vore jag i hans kläder skulle jag inte sitta kvar själv. Men det måste han själv värdera. Man kan aldrig kräva att någon avgår men någonting måste förändras, säger Jonny Gahnshag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.