Foto: SVT

Uppgifter om sexuella trakasserier på Falu kommun

Uppdaterad
Publicerad

I fredags sa Falu kommuns personalchef upp sig på grund av hälsoskäl efter knappt fyra månader på sin tjänst. Avhoppet kom dagen efter att det stod klart att en utredning mot honom gällande bland annat sexuella trakasserier skulle inledas.

Personalchefen tillträdde sin tjänst i slutet av maj i år och han blir den fjärde höga chefen som lämnar kommunen på ett år, vilket Dalarnas Tidningar var först med att berätta.

Kjell Nyström, tillförordnad kommundirektör, fick beskedet om hans uppsägning i fredags.

– Det händer att medarbetare säger upp sig av olika anledningar och här var det en som gjorde det på grund av hälsoskäl, säger Kjell Nyström till SVT Nyheter Dalarna.

Sa upp sig dagen efter beslut om utredning

Dagen före personalchefens besked, i torsdags, fattade förhandlingsutskottet beslutet att inleda en utredning om misstänkta sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

– Om det uppmärksammas så här så tolkar personer det som att det har skett, men det är ingen som är dömd. Vi är skyldiga att göra en undersökning för att se vad det är för någonting som ligger bakom, säger Kjell Nyström.

Utredningen genomförs externt

Utredningen kommer att skötas av en extern aktör eftersom det i det här fallet är personalchefen som ska utredas. I vanliga fall sköts utredningarna av liknande händelser inom kommunen av just personalchefen och personalkontoret.

– Vi vill genomföra den här utredningen med hänsyn till samtliga berörda. Vi värnar om alla våra medarbetare och vill hantera det här på så sätt så att de känner att vi visar hänsyn för alla, säger Kjell Nyström.

SVT har sökt personalchefen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.