Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir det dyrare eller billigare för dig med de nya föreslagna zonerna? Starta klippet och se. Foto: SVT/Grafik

Nya zoner för kollektivtrafiken i Dalarna föreslås – så påverkas biljettpriserna

Uppdaterad
Publicerad

En radikal förändring av zondelningen för busstrafiken hos Dalatrafik är ute på förslag. Istället för ett 60-tal zoner med olika taxor så ska hela Dalarna kunna bli samma zon, med undantag av Borlänge.

– Vi behöver något som är enklare. Det har inte varit lätt att förstå sig på alla zoner och priser, säger Abbe Ronsten (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Dalarna.

Region Dalarna har låtit ett privat företag utreda zonindelningen i länet och prissättningen för kollektivtrafiken hos Dalatrafik. Utredningen har nu lagts fram som ett förslag för politikerna att ta ställning till.

Protester från Borlänge

Förslaget innebär billigare resekostnader för många, men för den som passerar Borlänge kan det istället bli dyrare. Vilket lett till diskussion och protester, främst från boende i Borlänge.

– Det kan vara så att vi behöver skruva på det här för att mildra effekterna för Borlänge och i så fall kompensera på annat håll, säger Abbe Ronsten.

Om ett beslut kan klubbas igenom i höst så är tanken att de nya taxorna ska börja gälla från årsskiftet.

Därför föreslås zonindelningen – hör politikern om förslaget i klippet ovan

• Priset för en resa mellan Älvdalen och Falun skulle minska från 137 kronor till 50. (Under förutsättning att man inte åker via Borlänge).

• Priset för en resa mellan Avesta och Falun skulle minska från 103 till 50 kronor. (Under förutsättning att man inte åker via Borlänge).

• Priset för en resa mellan Borlänge och Falun blir dyrare. Det ökar från 52 till 65 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet