Bakgrund: Fallet Yenon Levi

Publicerad

Mordet på den israeliske turisten Yenon Levi är ett av de åtta mordfall som Thomas Quick dömdes för. Men nu har åklagaren kommit fram till att bevisen inte håller, och Quick är därmed i praktiken friad.

24-årige Yenon Levi från Haifa i norra Israel var på besök i Sverige 1988 och hittades den 11 juni död i Rörshyttan. Han hade slagits ihjäl med en träpåk som hittades i närheten. En utländsk man misstänktes för mordet men släpptes och försvann från Sverige.

I september 1996 kontaktade Thomas Quick, som tidigare erkänt en serie mord, polisen och erkände att han dödat Yenon Levi. Några månader tidigare hade TV3 sänt ett program om mordet på Levi.

Fälldes av Hedemora tingsrätt
Quick åtalades 1997 för mordet och under rättegången i Hedemora tingsrätt berättade Quick att han träffat Levi i Uppsala, tvingat in honom i en bil och fört honom till ett fritidshus i trakten av Sala, där han misshandlat honom svårt.

Quick berättade vidare att han trodde Levi var död. Han förde bort kroppen i en bil och körde mot Falun för att dumpa kvarlevorna där. Under färden återfick Levi medvetandet och då dödade Quick honom i Rörshyttan.

Thomas Quick pekade även ut en 16-årig pojke som medgärningsman men denne åtalades aldrig för dådet.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.