I förundersökningen framgår det att den tidigare anställde skapat tre stycken påhittade personer. De i sin tur har fått krediter beviljade – kredit som beviljades av den anställde själv. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bankanställd i Dalarna hittade på personer – förde över pengar till sig själv

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare bankanställd har åtalats för två fall av grov trolöshet mot huvudman efter att han hittat på personer och på så vis kunnat ta krediter i deras namn.

Mannen, som är från Dalarna, har erkänt handlingen men förnekar brott.

Enligt stämningsansökan ska brotten ha ägt rum under sex års tid mellan år 2012 och 2018. Det är då för brott som inte har preskriberats, då närmare undersökningar har visat att brotten troligtvis startat redan år 1998.

Betalkrav ledde till misstankar

Det var i slutet av år 2020 som banken upptäckte att en kund inte betalat sitt lån som misstankarna uppdagades. En kund som senare visade sig inte existera.

Närmare granskningar har visat att mannen hittat på tre kunder som han beviljat krediter åt och därefter fått pengar utbetalda till de fiktiva personernas bankkonton, som han därefter fört över till sig själv.

Genom kontroll av körkortsuppgifter kunde det konstateras att personerna som fått krediter beviljade inte existerade i officiella register. Dessutom hade två lägenheter pantsatts som inte heller fanns.

Erkänt men förnekar brott

Den misstänkte mannen har i möte med sin tidigare arbetsgivare erkänt handlingen och uppgett spelmissbruk som anledning till agerandet.

Han förnekar dock brott då han haft för avsikt att betala tillbaka pengarna. Dessutom uppger han att om banken hade haft bättre kontrollsystem under den tid han var anställd så skulle han aldrig ha kunnat göra överföringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.