Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jennalee Lindborg, Sabab Murina och Ida Granlind berättar hur de upplever att munskyddsrekommendationerna efterlevs. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Bara en av tio använder munskydd i kollektivtrafiken enligt Dalatrafik

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivtrafiken verkar vara det område där flest människor struntar i Folkhälsomyndighetens rekommendentioner om hur man ska minimera risken för coronasmitta. Enligt Dalatrafik är det bara runt 10 procent av deras resenärer som använder munskydd.

– Vi har haft informationskampanjer och även informerat ombord på bussarna om att vi rekommenderar passagerarna att bära munskydd men det är lite si och så med det, säger Tony Sjödin som är förvaltningschef på Dalatrafik.

Vi kollade läget själva bland resenärer och med busschaufförer. Hör vad de berättar och vilka tider munskyddet ska användas i klippet.

Munskydd i kollektivtrafiken

Visa

Folkhälsomyndigheten rekommenderar användning av engångsmunskydd vid resor i kollektivtrafik på vardagar mellan klockan 7–9 samt 16–18 då det vid dessa tider ibland uppstår trängsel.

Rekommendationen gäller från och med den 7 januari 2021.

Rekommendationen gäller alla som är födda 2004 och tidigare. Individer som av medicinska skäl inte kan bära munskydd undantas från rekommendationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet