Barnet fördes till Universitetssjukhuset i Örebro men avled av sina skador. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: SVT

Barn dog i svår olycka – åkte madrass ned för skidbacke

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn i yngre tonåren omkom på lördagen efter en olycka i en skidbacke i Tandådalen i Sälenfjällen. Ytterligare ett barn skadades i olyckan.

Fjällräddningen och polisen larmades vid lunchtid på påskafton till Tandådalen där en svår olycka inträffat.

– Det var fyra ungdomar som hade tagit en madrass och gått hela vägen upp för en backe vid östra Tandådalen. Det som är otur är att backen lutar lite svagt in mot skogen och snön är hårt frusen nu eftersom den inte pistas. Det blev väldigt hög fart, säger Bo Lundberg, räddningschef i beredskap.

Vittnen såg allt och sprang uppför backen

Av de fyra ungdomarna på madrassen var två i yngre tonåren och två ännu yngre än så. Barnet som avled flögs i ambulanshelikopter till Universitetssjukhuset i Örebro där man kunde konstatera att barnet avlidit.

Den andra tonåringen skadades också och fördes i ambulans till sjukhus men ska inte ha några allvarligare skador. De två yngre barnen klarade sig utan fysiska skador.

– Vittnen nedanför backen såg alltihop så de sprang upp och påbörjade hjärt- och lungräddning. De ska ha kommit fram efter ungefär 7-8 minuter. Sedan kom vår personal och man körde upp ambulanspersonal med skotrar, säger Bo Lundberg.

Fjällkyrkan öppnades för anhöriga

Hela skidanläggningen i Sälen är stängd och Skistar som driver anläggningen hade därför ingen personal i området vid tillfället.

– Efteråt öppnades Tandådalens fjällkyrka för anhöriga och andra berörda. All personal från räddningsinsatsen samlades och för att krisbearbeta tillsammans.

”Det kommer att ta tid innan man får hjälp”

– Det jag vill skicka med är ju att nu är alla backar avstängda och då är det inte tillåtet åka i dem. Eftersom anläggningen inte har någon räddningspersonal på plats tar det också tid innan man kan få hjälp vid en olycka, säger Bo Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.