Foto: Patrik Qvicker/SVT

Norsk varning: Barn kan få lägre IQ av älgkött

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till älgjaktspremiären går nu norska myndigheter ut och varnar för att äta älg och det är allra farligast för barn under sju år.

Norska myndigheter varnar nu för man kan bli allvarlig sjuk och få lägre intelligens av att äta älgkött.

Blyrester som kan finnas i främst köttfärs av älg är betydligt vanligare och farligare än man tidigare trott och det är allra farligast för barn under sju år.

– Barn som äter sånt kött ofta kan få lite lägre IQ, säger Catherine Svindland vid norska Matilsynet.

Lagom till älgjaktspremiären den är veckan går nu norska myndigheter ut och varnar för att äta älg.

Det finns mycket mer skadligt bly i främst älgfärs än man tidigare trott och barn under sju år och kvinnor som planerar att få barn ska nästan helt avstå från att äta älgfärs.

Enligt de norska rekommendationerna borde jägarna skära bort hela 30 centimeter kött runt om skottskadan i älgen.

Svenska jägareförbundet tycker i dag att det räcker med fem centimeter men delar ändå till stor del norrmännens oro.

– Allt bly är farligt. Det är ingen tvekan om att bly sprider sig mer än vi förstått tidigare, säger Fredrik Widemo vid Svenska jägareförbundet till SVT.

Nästan alla älgjägare använder blykulor som splittras upp när de kommer in i älgen.

Blyet som ofta är osynligt för ögat, kan leda till flera allvarliga sjukdomar. Det påverkar hjärnan och barn som får i sig mycket bly riskerar att få lägre intelligens.

– Vi hoppas att jägarna tar det här rådet på allvar. Barn som äter sånt här kött ofta kan få lite lägre IQ, säger Catherine Svindland vid norska Mattilsynet till NRK.

Mattilsynet motsvarar svenska Livsmedelsverket som sedan ett år tillbaka också rekommenderar barn och unga kvinnor i Sverige att vara försiktiga med viltfärs.

Men ingen jägare skär bort så mycket kött som norrmännen nu rekommenderar. Det är tusentals svenskar som är i riskzonen.

Svenskarna äter runt 13 000 ton älgkött varje år.

Det har gjorts undersökningar också på svensk älgfärs.

– Våra undersökningar visar att många skär bort för lite. I hälften av färspaketen fanns det blyrester, säger Fredrik Widemo.

Varannat paket med älgfärs från frysarna runt om i landet innehåller alltså farligt bly och i 30 procent av de underökta paketen var det mer bly än vad som tillåts i nötkött. För älgfärs som köpts i butik var det ännu värre.

En annan undersökning visar att svenskar som äter mycket viltkött har betydligt högre halt av bly i blodet än andra – dessutom är bly i blodet mycket farligare än man tidigare trott.

Men det är svårt att nå ut med varningarna.

– En del säger att de har spottat ut blyhagel ur maten precis som deras pappa och farfar gjorde. Och de dog ju inte av bly. Andra är mer oroliga och undrar vad deras barn får i sig, säger Fredrik Widemo.

Patric Johansson som är jaktledare i Hägnåsens jaktvårdsområde mellan Sälen och Särna i Västerdalarna jagar den här veckan. Han sköt själv en älg under onsdagen och är skeptisk till de nya rönen.

– Det är lite överdrivet tycker jag. Vi skär bort med vanligt bondförnuft. Det här är lite storm i ett vattenglas, säger Patric Johansson.

Nästa år kommer resultatet av en fördjupad svensk blystudie – först då kan det bli fråga om nya svenska råd.

De norska rekommendationerna påverkar inte det jobbet.

– De grundar sig på internationella undersökningar och använder sig av försiktighetsprincipen. Vi avvaktar med nya råd i Sverige tills våra egna undersökningar är klara, säger Fredrik Widemo.

Widemo jagar själv i Härjedalen den här veckan. Under tisdagen sköt han en älg – utan några spår av bly i köttet.

– Jag använder ammunition där det endast finns koppar. Det fungerar, säger Fredrik Widemo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

gavledala: älgjakt

Mer i ämnet