Barn med svåra hemförhållanden uppmärksammas i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Under parollen ”Du spelar roll – du är inte ensam!” uppmärksammar Falu kommun barn som växer upp i familjer med missbruk, våld och psykisk ohälsa.

Uppmärksamhetsveckan inleddes i måndags och pågår veckan ut.

– Vi hoppas nå ut till alla barn och unga så att de vet att de inte är ensamma, att det finns hjälp att få och att det finns hopp om ett bra liv, säger Ulrika Gustafsson Lindberg, BRÅ-samordnare.

Under veckan arrangeras föreläsningar för allmänheten, i skolor och för yrkesverksamma som möter barn och unga. Förhoppningen är enligt kommunen att:

  • Barn och unga i dessa familjer får kunskap om att de inte är ensamma och att det inte är deras fel och ansvar,
  • Det finns hjälp att få, både för barn och unga och för de vuxna i familjen,
  • Man kan få ett bra liv även om man haft det jobbigt i sin familj,
  • Vart man som barn, ung eller vuxen kan vända sig för att få hjälp för sig själv eller för någon som man är orolig för.

I klippet berättar Ulrika Gustafsson Lindberg om hur många barn som växer upp i familjer med olika typer av problem och vad man hoppas på under veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.