Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vården ska bygga på delaktighet, men de har villkorat patienternas rättigheter” – hör Marie Åberg, verksamhetschef på IVO berätta om bristerna i Falun Foto: Stefan Brännström/SVT

Barn och unga tvingas till sondmatning – vården i Dalarna bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomspsykiatriska slutenvården i Falun brister i delar av vården. Det anser IVO som bland annat kritiserar metoder med hot om näringstillägg som påtryckningsmedel.

– Det vi har sett när vi har granskat Region Dalarna och Falun är att man villkorar patientens rättigheter – till exempel genom att tvinga någon till att ta sondmatning, säger Marie Åberg, verksamhetschef på IVO.

Avdelningen i Falun är en av 26 granskade verksamheter som bedriver psykiatrisk tvångsvård för barn och unga. Hos 21 av dem har IVO funnit brister.

Det är väldigt tydligt reglerat i lagstiftningen när man får använda en tvångsåtgärd. Men vi ser ändå att man använt tvångsåtgärder på annat sätt än vad lagen tillåter. Och det är ju särskilt allvarligt när det rör barn och unga, säger Marie Åberg på IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Chefen i Falun: ”Vi måste bli bättre”

När det gäller avdelningen i Falun konstaterar IVO att det inte bedrevs ett tillräckligt aktivt arbete hos personalgruppen för att minska tvångsåtgärder, vilket kan utgöra fara för patientsäkerheten.

– Vi måste bli bättre på att granska vår verksamhet och det gör vi efter kontrollen, säger Katja Glav, verksamhetschef på BUP i Falun.

I videon högst upp i artikeln ser du hur allvarliga bristerna är enligt IVO:s verksamhetschef.

Här nedan ser du verksamhetschefen för BUP i Falun förklara varför de har agerat som de har gjort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svarar Bup-chefen på kritiken – och lyfter personalens arbete: ”En personalgrupp som är väldigt mån om patienterna”. Foto: Niko Ago/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.