Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör docenten Martin Kolk om vad det finns för möjlig förklaring till att barnafödandet minskar. Foto: SVT

Barnafödandet sjunker i Dalarna – lägsta siffran på över 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Förra året föddes drygt 2500 barn i Dalarna. Men barnafödandet har gått ner och antalet födda barn per kvinna är nu nere på den lägsta siffran på över 50 år.

– Nedgången gäller det första barnet. Om man skaffar det första barnet så kommer andra och tredje barnet som tidigare, säger Gunnar Andersson som är professor i demografi vid Stockholms universitet.

I Dalarna föddes drygt 2500 barn under förra året, ungefär 200 färre än året innan. Flest barn föddes i Falu kommun (581) och minst antal barn i Älvdalen (38).

I hela Sverige föddes 104 734 barn, en minskning med ungefär 9500 barn jämfört med året innan.

Par skaffar inte barn

Nedgången i barnafödandet har skett under en längre tid, men den har ökat de senaste fem åren.

I Dalarna föddes det nästan 500 färre barn 2022 jämfört med 2017.

– Man kan tro att det är parbildningen som inte fungerar men det gör den. En av de stora förändringarna är att sammanboende par inte går vidare och skaffar barn, säger Gunnar Andersson.

Antalet barn per kvinna sjunker

Om barnafödandet fortsätter att vara som under januari till september i år så förväntas varje kvinna i Sverige föda 1,5 barn under sin livstid. Det är den lägsta siffran på 50 år.

Totalt är det drygt 77 000 barn som fötts i Sverige under den tiden och det är 20 år sen som det senast föddes färre barn under årets tre första kvartal.

Många andra länder följer samma trend och forskningen har i dag inga tydliga svar på varför nedgången sker.

– Det går inte att förklara med vanliga strukturer som till exempel dålig ekonomi för under de här åren har ekonomin varit fantastisk.

Skaffa barn eller inte? Vad väljer du och varför?

Pinnat inlägg

Barnafödandet i Sverige minskar och i Dalarna föddes nästan 500 färre barn 2022 jämfört med 2017.

Vad tänker du om det – och har du valt att skaffa barn eller inte? Berätta hur du tänker om det här i chatten!

Anonym Pappa. • Top 5 anledningar.
1. Dålig arbetsmarknad.
2. Dålig ekonomi.
3. Dåliga samhälle utanbeskydd (polis närvaro).
4. Förstorad stressfaktorer när det gäller tiden som hemmet måste kunna bidra med.

Bara några jag kan komma på som jag har hört iallafall, men klart så ligger problemet hos Svensson som vanligt ;)

Anna • Rubriken här ovan "Skaffa barn eller inte? Vad VÄLJER du och varför?" gör mig illa till mods. Alla har inte ett val. En del kan inte bli föräldrar av olika skäl.

Själv önskar jag barn men har levt mitt liv ensam. Idag är jag i en ålder där sannolikheten att träffa en man och hinna bilda familj tycks närmast obefintlig. För mig är önskan efter barn något jag inte kan förklara.

Jag önskar att vi var mer inkluderande. En del blir föräldrar, andra inte. Jag vill se ett samhälle där alla har en självklar plats: föräldrar, barnfria och barnlösa.

Kalle • Är det inte bra för miljön om vi blir färre i Världen .
Vi är ju ändå för många ...

Sara • Jag har valt att avstå barn för att jag inte vill bli förälder. Tack för att ni visar att det finns andra vägar än att skaffa kärnfamilj. Alla gör som dom vill.

Erik Lantz • Vad ska en ensamstående barnälskande man göra? Det enda alternativet, om man nu inte vill adoptera är väl att tillåta surrogatmödrar. Då kan även en ensamstående man bilda familj!

Nisse • Tycker det räcker med ungar,dom växer ju upp och gör bara jävulskap.

Maja C • Märklig diskussion. Folk bör väl få välja vilket av det de vill, utan att brännas på bål för sitt beslut.
Har själv aldrig haft en längtan efter egna barn, jag blev ofrivilligt steril som 20åring pga sjukdom. Är även långtidssjukskriven, ingen ekonomi, alla mina diagnoser är även ärftliga, och jag hade inte velat riskera att ge dem till en annan.

Kastas runt • Jag vill mer än annat skaffa barn men får inte den hjälp jag behöver.

Anna • Jag ser att flera i tråden skriver att det är en samhällsplikt att skaffa barn. Alltså....nej. Det kanske det var förr, innan jorden var överbefolkad och planeten "kokade". Jag menar inte att det är fel att skaffa egna biologiska barn om man har en stark längtan efter det, men hävda inte att vi andra som inte gör det är egoistiska och gör det av "bekvämlighetsskäl" som någon skrev. Om du verkligen vill göra gott för samhället, och om du verkligen vill vara så lite egoistisk som möjligt, så föreslår jag att du istället för att sätta nya människor till världen hjälper till att ta hand om dem som redan finns. Jag vet att internationella adoptioner inte är okomplicerade, så jag lämnar dem utanför diskussionen här. Men kommunerna i vårt land brukar alltid söka nya trygga familjehem och stödfamiljer/stödpersoner till barn och unga som har det svårt. Där kan du verkligen göra skillnad! Bättre att hjälpa till at lösa problem som redan finns, än så att säga skapa nya att ta hand om. Som sagt, jag förstår att barnlängtan kan vara väldigt stark och jag dömer dig inte om du skaffar egna barn. Självklart inte. Men tro inte att det valet i sig gör dig till en godare människa. Om du inte skaffat barn hade du troligen haft mer tid, energi och pengar att hjälpa andra människor (i alla åldrar), engagera dig i miljövård, arbeta för barns rättigheter eller andra frågor du brinner för och som skulle gynna samhället. Jag har sökt mig till barnfria sammanhang och mött personer som valt att inte skaffa egna barn men som ägnar mycket tid och pengar åt ideellt arbete, eller åt att stötta vänner/familjemedlemmar. Menar du att dessa personer är egoistiska?

Anna • Vilket fint reportage! Tack SVT för att ni gjort detta och tack till Michaela! Många som väljer att inte bli föräldrar känner sig ensamma och udda, och kan bli ifrågasatta av andra. Det finns så många fördomar, särskilt mot kvinnor som inte vill bli mamma för det är så starkt förknippat med kvinnorollen i samhället. Men du är inte ensam - vi är många! Flera jobbar liksom Michaela med barn, medan andra undviker barn så mycket det går. Det finns alltså en stor bredd i gruppen - alla är individer och man är barnfri av olika skäl.

Känner du dig ensam i att inte vilja bli förälder? Googla på barnfrihet eller childfreeness så hittar ni mycket! Bland annat podden Barnfrihet med många intressanta gäster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.