Förhoppningen är att luftreningen ska leda till att personal och barn ska må bättre och att sjukfrånvaron ska minska. Starta klippet för att höra mer om projektet. Foto: Torbjörn Påhlman / SVT Arkiv

Barnen på avdelningen ”Marängen” i Rättvik ska andas renare luft

Uppdaterad
Publicerad

Barnen på avdelningen Marängen på Daljerks förskola i Rättvik ska snart få sin inomhusluft renad från partiklar. Rättvik är först ut av länets kommuner att i samverkan med Länsstyrelsen testa ny teknik för att rena inomhusluft. Länsstyrelsens mätningar på skolor och förskolor visar att inomhusluften på många håll är dålig.

På Marängen ska nu en klimatanläggning för partikelrensning installeras och så ska det göras mätningar och jämförelser med avdelningen intill. Länsstyrelsen anser att det är motiverat att minska mängden partiklar i inomhusluften.

– Det finns en tendens att virus och baciller hänger sig kvar länge, säger Marit Ragnarsson, projektledare på Länsstyrelsen. Hon tycker att det är märkligt att det finns lagkrav på hur mycket partiklar som får finnas i utomhusluft, men inte för inomhusluft. Med hjälp av pengar från Region Dalarna blir nu Rättvik platsen för pilotförsöket. 

– Vi hoppas drastiskt kunna minska mängden partiklar i inomhusluften, vilket är särskilt viktigt för astmatiker och allergier, säger Björn Evbjer, vd för Rättviks fastigheter som också hoppas att installationen också ska  minska energiförbrukningen.

– Drygt tvåhundra tusen kronor kommer klimatanläggningen kosta, berättar Stefan Lysén från leverantören Luvian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.