Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lågt hängande frukt” – här är kunskaperna som kan minska barn- och mödradödligheten i fattiga länder. Foto: Christine Olsson/TT

Barnmorskelärare ska förbättra mödravården i Bangladesh och Somaliaregionen

Uppdaterad
Publicerad

Riskerna vid förlossningar är fortsatt höga i många fattiga länder. För att bidra till att minska mödra- och barnadödligheten har Högskolan Dalarna utbildat 234 barnmorske- och sjuksköterskelärare i Somaliaregionen och Bangladesh. Nu blickar de framåt för att sprida kunskaperna till fler.

Högskolan Dalarna fick i veckan besök från tidigare barnmorskestudenter från Somaliaregionen och Bangladesh för att diskutera återväxten och framtiden för barnmorskor i deras hemländer.

2016 startade Högskolan Dalarna en utbildning av barnmorskelärare i Bangladesh.

– Det finns 7 500 utbildade barnmorskor i Bangladesh till en befolkning på 165 miljoner. Så det behövs lärare som kan lära ut och engagera läkare och sjuksköterskor att ge evidensbaserad vård, säger Kerstin Erlandsson, professor i sexuell, perinatal och reproduktiv hälsa vid Högskolan Dalarna.

Kerstin Erlandsson är professor och ansvarig för barnmoskeprogrammet i global, reproduktiv och sexual hälsa vid Högskolan Dalarna. Foto: SVT

Bättre kvalitet på utbildning

Besökarna från Somaliaregionen och Bangladesh tar med sig kunskaper från Högskolan Dalarna:

– Vi arbetar med att förbättra kvaliteten på barnmorskeutbildningen och vården bland annat med kunskaper och stöd som vi får från Högskolan Dalarna, säger Pronita Raha, som är chef för barnmorskeledd vård för sjuksköterskor och barnmorskor i Bangladesh.

I videon nedanför: Pronita Raha om betydelsen att utbilda barnmorskor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pronita Raha, som är chef för barnmorskeledd vård för sjuksköterskor och barnmorskor i Bangladesh, om betydelsen att utbilda barnmorskor. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.