En olycka med en båt ska inträffat på sjön Runn i närheten av Falun. Foto: Google earth, SVT Design

Båtolycka på sjön Runn – flera personer till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 15 på lördagseftermiddagen kom ett larm till SOS Alarm om en båtolycka på sjön Runn, där flera personer hamnat i vattnet. Totalt är fem personer inblandade och minst fyra har förts till sjukhus med ambulans, uppger polisen.

– Några av de inblandade är barn, sade Mats Öhman, presstalesperson på polisen i region Bergslagen strax efter klockan 17.

– Alla personerna ska ha varit vakna och talbara, men chockade, fortsatte han.

Enligt region Dalarnas presskommuniké ska två vuxna män och en kvinna, samt en flicka och en pojke, vårdas för lättare skador efter händelsen.

Enligt larmet ska olyckan ha inträffat vid Bjärmsnäs, ungefär vid Hinsnoret, i Falu kommun. Initialt uppgavs det att flera personer hamnat i vattnet i samband med händelsen, och att samtliga ska ha tagit sig upp i båten igen.

– Som jag förstår det är det ingen kollision, utan det är endast en båt inblandad i olyckan, sade Erik Cardell, larmbefäl på räddningsjänsten.

– Personerna ska ha omhändertagits i omgångar av sjöräddningen, räddningstjänsten och privatpersoner, fortsatte han.

Oklart händelseförlopp

Det är oklart exakt vad som har hänt – enligt uppgifter till SOS Alarm ska båten vara trasig framtill, och polisen skriver på sin sajt att ”båten har kraftiga skador och är delvis sönderbruten”.

Sjöräddningssällskapet, polis, ambulans och räddnngstjänst larmades, och även dykare var på plats.

Under lördagseftermiddagen meddelade polisen att en förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik inletts. Båten ska tas i beslag för teknisk undersökning. Polisen har under lördagen genomfört förhör med vittnen för att reda ut vad som har hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.