Det var i höstas som en förlossning på Falu lasarett gick snett. När den höggravida kvinnan kom till förlossningen hade hon värkar och hög feber. Efter en stund gick vattnet, men trots det skickades kvinnan hem då hon inte visade tecken på att vara i aktiv förlossning.
Kvinnan uppmanades att återvända till förlossningen efter några timmar. När hon kom tillbaka senare under kvällen kunde hon dock inte undersökas då det inte fanns någon som hade tid att undersöka henne.
Fick vänta över natten
Under natten fick kvinnan antibiotika, men inte förrän morgonen efter konstaterades det att förlossningen inte kommit igång som den skulle. Förlossningen påskyndades då och vid slutet av förlossningen kom misstankar om att barnet inte mådde bra.
– Det är allvarligt att omhändertagandet av patienten fördröjts och därmed utgjort en risk för skada hos både barnet och mamman, säger chefläkaren Helena Hellström i ett pressmeddelande.
Barnet allvarligt sjuk
När barnet kom ut med hjälp av sugklocka visade det tecken på allvarlig infektion och var svårt sjuk under en period. Enligt landstinget Dalarna friskförklarades bebisen senare.
Enligt landstinget berodde den långa väntetiden på att det var för lite personal relaterat till antalet patienter när kvinnan kom in. Efter händelsen har nu kvinnokliniken vidtagit åtgärder för att tydliggöra vad som gäller för patienter som har feber och vattenavgång.
Anmäler sig själva
Kliniken ska även jobba på att blir bättre förberedda på att lösa akuta situationer med personalbrist i framtiden.
– Eftersom fördröjningen av förlossningen inneburit att barnet var svårt sjukt vid födseln samt visade tecken på allvarlig infektion, väljer landstinget att göra en Lex Maria-anmälan för att få en extern granskning av situationen så att vi på bästa sätt kan undvika att liknande händelser uppstår igen, säger Helena Hellström, chefläkare vid landstinget Dalarna.