Foto: SVT 19

Bengt Polo Johanson har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Gjorde musikprogram och även egna skivor.

Radiomannen Bengt Polo Johanson, Rättvik, avled i söndags i en ålder av 85 år. Polo som han allmänt kallades blev framförallt känd för sina musikprogram i radio under 1960-, 70- och 80-talen. Han medverkade även i flera TV-produktionen, bland annat spelade han Gustav Vasa i en dramatisering av Gustav Vasas äventyr i Dalarna som producerades av SVT Falun.

-Jag gjorde många musikprogram tillsammans med Polo men jag minns också när han och jag var i Ryssland och gjorde jobb om och med Sibirien-kännaren Ove Andersson, säger teknikern Per-Åke Hermansson som i många år samarbetade med Polo på radion i Falun.

Bland de program som Polo regelbundet producerade märks ”En Falutimme på trekvart” och ”Logdans” och ”Dans kring granen”, det sistnämnda under något år tillsammans med Sven Jerring.

Bengt Polo Johanson var född och uppväxt i Hedemora. Han var i sin ungdom en duktig löpare och längdhoppare och deltog också i landslaget i friidrott, bland annat i Finnkampen. Under många år bodde ”Polo”, som var utbildad folkskollärare, i Madrid i Spanien där han arbetade som lärare vid Svenska skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.