Bergtagna – en pjäs om rädslan för det okända

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar Dalateatern på utomhusteater igen. Nästa lördag den 10 juni är det urpremiär på den nyskrivna pjäsen Bergtagna uppe på Lugnet i Falun och det är en av de största satsningarna i teaterns historia.

Bergtagna har skrivits av Emma Broström och Johanna Huss och är en pjäs om mod, fördomar och rädslan för det okända. Med avstamp i de klassiska folksagorna, den traditionella folkmusiken och folkdansen, är det en myllrande familjeföreställning.

LÄS MER: Konstutställning vid Siljan förstörd

”Precis det som händer i Sverige just nu”

– Man känner sig hotad och eldar på varandra på olika sätt, förklarar regissören och pjäsförfattaren Johanna Huss. Till slut har alla blivit så rädda att man blir aggressiv och det slutar i tragedi. Det är väl precis det som händer i Sverige just nu. Väldigt många är väldigt rädda för saker som man inte känner till och inte känner igen.

Trollen lurar i bergen

Föreställningen uppe vid ungdomshoppbackarna på Lugnet i Falun har ett 60-tal medverkande, varav ett 40-tal är statister.

– Jag är ett troll, som representerar det man är så rädd för i den här byn, framhåller Åke Gregorius Berg, en av statisterna. Det är fantastiskt att få göra en sådan här föreställning tillsammans med professionella skådespelare.

TV: Se ett längre inslag i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.