Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste eftersöka besked så gott vi kan” – hör Åsa Granat berätta vad beskedet innebär för Borlänge. Foto: Anders Hansson/SVT

Borlänge står redo med boendeplatser – saknas på Migrationsverkets listor

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Dalarna har fått besked från Migrationsverket att de inte behöver stå redo med de tillfälliga boendeplatser till ukrainska flyktingar som tidigare iordningsställts. Borlänge är en av de kommuner som förberett boendeplatser men som inte fått ett tydligt besked om de kommer att behövas eller inte.

– Vi har fått ett muntligt besked om att alla kommuner i Dalarna ska inaktivera sin beredskap för de här boendeplatserna men vi avvaktar ett skriftligt besked så att vi vet, säger Åsa Granat, kommundirektör på Borlänge kommun.

Enligt Migrationsverket finns idag tillräckligt många boendeplatser i landet för att täcka de omedelbara behoven och därmed har flera kommuner fått besked om att de sannolikt kommer att behöva avaktivera sin beredskap. De berörda kommunerna i Dalarna är enligt Länsstyrelsen Malung-Sälen, Säter, Falun, Ludvika, Gagnefs, Mora samt Vansbro kommun.

Dalarna och kriget i Ukraina

Önskar solidariskt fördelningssystem

Borlänge kommun har tidigare efterlyst ett nationellt fördelningssystem för ukrainska flyktingar som kommer till Sverige och hoppas att mottagandet sker solidariskt.

Ambitionen som jag förstår, även från statligt håll, är ett jämnare fördelningssystem över hela Sverige när vi pratar det långsiktiga mottagandet, säger Åsa Granat.

I klippet: ”Vi måste eftersöka besked så gott vi kan” – hör Åsa Granat berätta vad beskedet innebär för Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet