Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här måste Masarna få igenom för att undvika konkurs – se klippet Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Konkurs hotar Masarna – behöver kommunalt avtal för att överleva

Uppdaterad
Publicerad

Speedwayklubben Masarna har ansökt om drygt 1 miljon kronor för 2022/2023 i form av ett marknadsföringsavtal med Avesta kommun. Beslut kommer på måndag men tjänstemannen som hanterat ärendet rekommenderar att ansökan avslås.

– Det är aldrig roligt när det är ett pressat läge, vi hade ju velat ha en färdig trupp och vetat att vi kunde satsa framåt nu, säger Roger Uppgård som är sportchef i Masarna.

Om avtalet blir verklighet köper kommunen en marknadsföringstjänst. Om det inte går igenom är det endast ungdomsverksamheten som kommer att fortsätta i klubben.

– I så fall får vi börja om från noll och satsa på våra ungdomar så får vi se hur många år det kan ta innan vi når högsta ligan igen.

Egentligen skulle Masarna redan ha lämnat besked om de kommer att köra i elitserien eller inte, något som alltså inte varit möjligt i väntan på kommunens besked.

– Vi ska ha möte med förbundet och elitserieföreningen på fredag och se om de kan vänta till på måndag.

Rekommenderar att ansökan avslås

Näringslivsutvecklaren Anders Åkerström har varit utredande tjänsteman i ärendet och han har rekommenderat Plan- och näringslivsutskottet att avslå Masarnas ansökan. Huvudanledningen är att han inte tycker att de uppfyller riktlinjerna för ett marknadsföringsavtal.

– Det handlar om bland annat krav på ordning på ekonomin.

Han tycker också att ansökan kommit in för sent.

– Ansökan kom in när säsongen i det närmaste var slut och det är ytterligare ett skäl till att avslå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.