Het debatt om UNICEF-samarbete i KF

Uppdaterad
Publicerad

I november blev det känt att Brynäs IF stöttar hjälporganisationen UNICEF genom ett samarbete. Nu vill även Gävle kommun gå in som partner i projektet med 25 miljoner kronor.

Efter en het debatt i kommunfullmäktige på måndagseftermiddagen blev det dock klart att hela ärendet ska återremitteras.

Projektet heter En bra start och innebär att kommunen ska gå in med 3,5 miljoner i fem år, totalt kostar projektet 25 miljoner kronor. Pengarna har fått många inom föreningslivet i kommunen att höja på ögonbrynen och om beslutet klubbas igenom hotar ett 15-tal idrottsledare att hoppa av.

En av idrottsledarna som har engagerat sig i frågan är Ulf Rönnevald som är ledamot i styrelsen för Strömsbro IF, en idrottsförening med uppemot tusen aktiva.

– Det är som ett slag i ansiktet mot oss andra i föreningslivet. Vi har inget emot Brynäs, men det är kommunens hantering av projektets pengar som jag är kritisk till, säger Ulf Rönnevald som undrar var pengarna kommer ifrån.

Projektet En bra start

Vision, syfte och målsättningar med En bra Start handlar om att så många barn och unga som möjligt ska deltaga i meningsfulla och roliga aktiviteter, klara sin grundskoleutbildning, vara schyssta kompisar, ha goda och sunda förebilder, ha vuxna med bra ledarskap i sin vardag och komma ut i jobb i Gävle.

Idag sker ett omfattande arbete med inriktning mot social hållbarhet i många föreningar, av många ideella krafter och inom många verksamheter i Gävle kommun. Genom En bra start! ges en möjlighet att ge ytterligare kraft åt detta engagemang genom en samlande kraft. Men också ett komplement. Genom Brynäs samarbete med Unicef ges en ny möjlighet till nätverk, kompetens och arbetsmodeller. 

Verksamheten är tänkt att starta den 1 september i år. Redan under våren har pilotprojekt och kartläggning av alla goda initiativ som pågår genomförts. Verksamheten kommer att utvecklas inom följande områden: ledarskapsakademi, lek och aktiviteter, första jobbet samt skolor och fritidsklubbar.

Källa: Gävle kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.