Beslut om skyddsjakt står fast

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen meddelade på torsdagskvällen att beslutet om skyddsjakt på en varg står fast.

Beslutet kommer inte att ändras eftersom Länsstyrelsen bedömer att det är ett beslut som uppfyller de strikta kraven juridiskt, genetiskt och rovdjurspolitiskt. Beslutet står fast och några andra alternativ finns inte i dagsläget, skriver de i ett pressmeddelande.

Fram tills den 30 juli har de fått in fem överklaganden och så länge Naturvårdsverket inte meddelar annat kan jakten fortsätta. Jägarna bojkottade jakten om de inte fick fälla ytterligare två vargar i reviret, vilket innebär att ingen varg kan fällas.

Jägarförbundet informerat

Länsstyrelsen skriver i pressmedelandet:

”Vårt uppdrag som myndighet är att rättsäkert besluta om skyddsjakt, men om jägarna inte ställer upp så blir det naturligtvis ingen jakt. Tyvärr har jägarna hoppat av vilket innebär att jaktledarna inte kände att de kunde agera i frågan och där står vi nu. Jägarförbundet är informerade om situationen.”

De kommer inte att utöka området för skyddsjakten, inte bevilja jakt på de andra två vargarna och inte förlänga tiden för jakten i nuläget.

Följer riktlinjer

De skriver:

”Vad det gäller antalet vargar som beslutats går vi på Naturvårdsverkets riktlinjer. De säger att om man inte vet exakt vilken varg som är den skadegörande individen så beviljar man skyddsjakt på en (1) individ. Efter det får man utvärdera och göra nya bedömningar. Detta står i beslutet.”

Tidigare har Länsstyrelsen bedömt att det har funnits fler skadeförebyggande åtgärder att göra i de områden där de fått in ansökningar, men inte beviljat dem. De anser att det är viktigt i vargrevir att se efter sina stängsel och menar att rovdjursavvisande stängsel ger ett bra skydd.

På frågan varför inte licensjakten lades i Gimmenreviret där det har varit problem med angrepp på tamdjur, svarar Länsstyrelsen att de inte får besluta om licensjakt där det finns genetiskt viktig varg, enligt Naturvårdsverket föreskrifter, vilket det finns i Gimmenreviret.

Det är Naturvårdsverket som prövar överklaganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.