Hans Moberg, vd på NTF, förklarar vikten av bilbälte och visar ny statistik från våren. Sju av tio små hantverksbilar körs med bilbälte. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Bilbältet i hantverksbilar används bara sju av tio gånger

Uppdaterad
Publicerad

NTF har undersökt användandet av bilbälte i små hantverksbilar. Enligt undersökningen ignorerar tre av tio personer den livsviktiga skyddsutrustningen.

Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) har gjort mätningar på användning av bilbälte i mindre hantverksbilar. Enligt vårens mätning, som genomförts i en kommun i Dalarna, använder blott 71 procent av förarna bilbälte. Det kan jämföras med siffran för trafikanter i personbilar som är 91 procent.

Enligt NTF är bilbältet den främsta skyddsutrustningen i bilen, och risken för allvarliga skador i trafiken minskar med 50 procent om det används som det ska. Mätningar har gjorts i Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Och ända sedan 2016 har användningen av bilbälte i små hantverksbilar legat under 90 procent.

I klippet hör du NTSF:s representant berätta hur farligt det är att köra utan bälte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.